سیستان فراموش شده: امروز صبح نشست خبری دکتر دهمرده نماینده مردم شریف سیستان با اصحاب رسانه در زاهدان برگزار شد
به گزارش سیستان فراموش شده به نقل از عصرهامون، حبیب الله دهمرده در نشست خبری با اصحاب رسانه، افزود: در حال حاضر هر ثانیه 40لیتر آب از چاه آب ژرف به دلیل جنس آرتزین بودن خاک و بدون هیچ دستگاه پمپاژ آبی خارج می شود.
وی ادامه داد: این آب از عمق بیش از 2هزار متری به بیرون می آید و در حال حاضر نمونه گیری و آزمایشاتی بر روی آن در حال انجام است چرا که این کار برای اولین بار در ایران و بنا بر گفته برخی کارشناسان در خاورمیانه و جهان اجرا شده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر این چاه در حال طی مراحل اولیه خود است، هر از چند متری و قبل از ورود به لایه جدید خاک نمونه گیری هایی انجام و در آزمایشگاه های داخل و خارج کشور آزمایش و مورد آنالیز قرار می گیرد و پس از گرفتن پاسخ لازم، ورود به عمق بیشتر آغاز می شود.
وی با اشاره به اینکه دستگاه مخصوص کندن چاه آب ژرف، در هر ثانیه ده متر را می شکافد، بیان کرد:در حال حاضر عمق چاه آب ژرف حدود دو هزار و 300تا دو هزار و 500متر است، اعتقاد دارم عمق این چاه باید به 4هزار متر برسد، در این زمینه گلایه هم دارم و حدود 15میلیارد تومان اعتبار نیز در دست برای تداوم کار داریم و بر رسیدن به عمق 4هزار متری اصرار دارم چرا که این چاه اولین چاه ژرف ایران است و باید الگویی برای دیگر چاه هایی که در آینده قرار است اجرا شود باشد.
دهمرده گفت: ما از زمین شناسی منطقه اطلاعاتی در دست نداشتیم و برخی می گفتند که تنها 500متر رسوب در سیستان وجود دارد و این موضوع در حال حاضر عاملی شد تا تمام معادلات و برنامه ریزی هایی که بر این اساس انجام شد بهم ریزد، در عمق دو هزار متری زمین در منطقه اجرای پروژه آبهای ژرف به سنگهایی با قطر 20سانتیمتر برخورد کرده ایم که علت وجود آن در این متراژ معلوم نیست و احتمال وجود دریای آبی در گذشته نیز در این منطقه وجود دارد که باید همه این فرضیه ها بررسی شوند.
وی تصریح کرد: علم و دانش چاه های آب ژرف را ما نداشتیم و براین اساس از توان فرانسوی ها و روسها استفاده کردیم، در این خصوص من به عنوان بنیانگذار پروژه آبهای ژرف، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اطلاعاتی نداشتیم و دیگران نمی توانند اظهار نظری در این زمینه داشته باشند، ادبیات آب ژرف را برخی از ما گرفته شده است.
وی افزود: معاون علمی و فناوری براساس گفته تیم علمی که از اعضای داخلی و خارجی تشکیل شده در خصوص آب های ژرف اظهار نظر می کند، امیدوارم بتوانیم دانش این چاه ها را بومی کنیم.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه واحد آبهای ژرف برخلاف آبهای چاه نیمه که میلیون متر مکعب است، میلیارد متر مکعب می باشد، تاکید کرد: باید در دیگر نقاط استان و کشور نمونه این چاه ها اجرا شود و امیدوارم جنس خاک این چاه ها، آرتزین باشد و به مثل چاه زابل از زمین فواره بزند.
وی گفت: با اجرای این چاه، روی افغانها کم شد و هزینه آب این کشور نیز به شدن افت پیدا کرد و اگر طرح انتقال آب از دریای عمان نیز اجرایی شود، دیگر حرفی برای گفتن توسط افغانها باقی نخواهد ماند و قدرت چانه زنی ایران را در سطح جهان بالا برد.
وی ادامه داد: حق آبه را به طور جدی پیگیری می کنم و نمی گذارم حتی یک سانت از حق آبه مردم از حلقوم افغانها پایین برود.
دهمرده تصریح کرد: در کنار پیگیری حق آبه و آبهای ژرف، پروژه انتقال آب از دریای عمان نیز در دستور پیگیری قرار دارد و در خصوص جلوگیری از تبخیر آب چاه نیمه ها نیز در حال تلاش هستیم.
این نماینده مجلس، بیان کرد: سکونت در سیستان به دلیل رود هیرمند شکل گرفت و با توجه به نبود سد و بند در زمان شکل گیری سیستان، این منطقه به عنوان انبار غله آسیا شناخته می شد و انواع میوه و صیفی جات در این خطه از کشور برداشت می شد و مردم نیازی به حکومت مرکزی نداشتند و آثار باقیمانده به مثل آسبادها شاهد این گفته است.
وی اضافه کرد: در دو دهه اخیر با توجه به تعداد بندها و سدهای کشور افغانستان بر روی رودخانه هیرمند و خشکسالی دهه 50مردم سیستان با مشکلات عدیده ای از نظر آب مواجه شدند.
وی تاکید کرد: در این خصوص به دنبال راهکار بودیم، پیگیری حق آبه هیرمند ، آبهای ژرف، انتقال آب از دریای عمان و جلوگیری از تبخیر آب در چاه نیمه ها در دستور کار بنده به عنوان نماینده مردم قرار گرفته است.
وی گفت: وابسته شدن مرکز استان به آورد رودخانه هیرمند، کار غلط، پر اشکال و غیر علمی بود که با طرح انتقال آب از چاه نیمه ها به زاهدان صورت گرفت و معلوم می شود افراد و مسئولانی که دست به اجرای این پروژه زده اند، افرادی فاقد دانش لازم بوده اند.
دهمرده اظهار کرد: این مسئولان چرا در آن زمان انتقال آب از دریای عمان به داخل استان را اجرا نکردند تا حداقل شهرهایی به مثل زابل و زاهدان از داشتن آب بی نیاز می شدند؟، در این زمینه پیگیری کرده و در حال حاضر طرحی نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه داده ام که در کمیسیون ها در حال بررسی می باشد و امیدوارم با تصویب این طرح شاهد اجرای هرچه زودتر پروژه باشم.
وی در ادامه با اشاره به چاه نیمه ها گفت: در حوزه چا نیمه ها با تبخیر بیش از 300میلیون متر مکعبی آب در هرسال که یک سوم حق آبه و 15برابر آب انتقالی به زاهدان از طریق خط لوله می باشد مواجه هستیم.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز با بیان اینکه امسال تنها دو درصد آورد رودخانه هیرمند از مجموع حق آبه بوده است، افزود: در آوردها متاسفانه لایروبی چاه نیمه ها انجام نشده است و در آینده اگر افغان ها بخواهند که بر سر تعهد خود مبنی بر دادن حق آبه هم پایبند باشند، جایی در چاه نیمه ها برای نگهداری از آب وجود نخواهد داشت.
وی بیان کرد: برای این موضوع سال گذشته ردیف بودجه ای برای تالاب هامون سیستان و امسال ردیفی برای چاه نیمه ها با پیگیری انجام شده ایجاد شده است، با این ردیف ها و قانون کردن دو موضوع، باید مسئولانی به مثل وزارت نیرو پاسخ دهند چرا تاکنون اقدامی برای لایروبی چاه نیمه ها نکرده اند و یا حق آبه هامون چراپیگیری نمی شود.
وی گفت: چندین سوال از وزیر نیرو را مطرح کرده ام و به محض اینکه نوبت بنده در مجلس برای ارائه سوال برسد، از وی سوالاتم را خواهم پرسید، من در حوزه قانون گذاری کار می کنم و سخنگوی دولت نیستم که بخواهم در مورد فعالیت های آنان پاسخی بدهم، برای مردان بزرگ بن بستی وجود ندارد چرا که آنها بر این باورند یا راهی خواهد یافت و یا راهی خواهند ساخت.
این نماینده مجلس با اشاره به ریزگردها نیز گفت: تاریخ ریزگردهای سیستان با تاریخ سیستان برابری می کند اما آیا تاکنون یادداشت، تحقیقی و یا مطالعات لازم در این زمینه صورت گرفته است؟مسئولان برای تثبیت ریزگرد ها چه کرده اند آیا غافلگیر شدند، مگر این بادها مربوط به امروز سیستان است؟ برای رسیدن به یک نتیجه خوب، باید کار علمی صورت بگیرد، چند تیم داخل و خارج در حال حاضر در حال بررسی و مطالعه پدیده های علمی ریزگردها هستند و پس از اتمام کار، ردیف بودجه آن را ایجاد خواهیم کرد.
راه اندازی نیروگاه بادی 50مگاواتی با توان دولت
دهمرده اظهار کرد: برای اولین بار و با موافقت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور،تهدید را به فرصت می خواهیم تبدیل کنیم و با سرمایه گذاری دولت، نیروگاه بادی 50مگاواتی را در سیستان راه اندازی خواهیم کرد، البته دولت باید میلیاردها تومان برای زیرساختهای این نیروگاه در منطقه هزینه صرف کند.
وی گفت: اولین گام در توسعه منطقه آب است و پس از به نتیجه رسیدن پروژه چاه آب ژرف، صنایع را پیگیری می کنیم البته برای کارخانجات منطقه به مثل تایر، کاشی و سرامیک و غیره فعالیتهایی انجام شده و بخشی از مشکلات آنان پیگیری شده است.
وی تاکید کرد: با تمرکز به بازار مصرف افغانستان باید کارگاه هاید تولیدی و کارخانجات مختلف صنعتی در منطقه ایجاد شود و این موضوع را دنبال خواهیم کرد.
من از مخالفان شدید دیوار مرزی بوده ام
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص دیوار مرزی نیز گفت: من از مخالفان شدید دیوار مرزی در زمان استاندار بودنم در سیستان و بلوچستان بوده ام و این دیوار از زمان ما شروع نشد و بنده حامی آن نبوده و نخواهم بود.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز بیان کرد: چندین بار نطق مخالفت در حوزه دیوار مرزی را در مجلس داشته ام، میزان قابل توجهی از زمین های ما در پشت دیوار مرزی مانده و مکاتبات و دیدارهایی در این زمینه داشته ام، چندین بار اعضای کمیسیون امنیت را به منطقه دعوت کرده ام و در زمان استاندار بودنم نگذاشتم مرز بسته شود و مردم هم گازوئیل خود را از طریق مرز می فروختند و برای خود کسب درآمد می کردند.
وی تاکید کرد: چندین بار با مسئولان بحث کرده ام که تا زمانی که اشتغال برای مردم ایجاد نشده نباید جلوی فروش گازوئیل از سوی مردم را گرفت.
ناتمام ماندن طرح های عمرانی در سیستان
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: در دوران استانداری سیستان و بلوچستان برای 6 بزرگراه در سیستان ردیف ایجاد کردیم که متاسفانه تا کنون هیچ اقدامی در این رابطه انجام نشده است.
وی تصریح کرد: تمام طرح هایی که در دوران استانداری سیستان و بلوچستان آغاز کردم همگی آنها تعطیل شده اند.
دهمرده در رابطه با تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان گفت: این موضوع به درخواست مردم منطقه سیستان مطرح شده است.
وی بیان کرد: تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان نیازمند تصویب مجلس شورای اسلامی، وزارت کشور و در نهایت تایید رهبر معظم انقلاب است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در رابطه با آمار گور خواب ها در سیستان گفت: آمار دقیق و علمی در رابطه با تعداد گورخواب ها در این منطقه وجود ندارد.
با تمام توان از استاندار سیستان و بلوچستان حمایت می کنیم
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: با تمام توان از استاندار سیستان و بلوچستان برای پیشبرد اهداف توسعه ای این استان حمایت می کنیم.
وی بیان کرد: موفقیت استاندار در واقع پیشرفت و توسعه سیسستان و بلوچستان تلقی شده و همه باید ایشان را در خدمت رسانی به مردم کمک کنیم.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: عملکرد استاندار سیستان و بلوچستان را بعد از گذشت یک سال مورد بررسی قرار خواهم داد.