به گزارش سیستان فراموش شده :
بر آن شدیم تا یادی کنیم از مهندس خسرو افسری مدیرکل اسبق محیط زیست استان که در زمان مدیریت خود فعالیت های عام المنفعه زیادی در راستای انجام وظایف سازمانی خود انجام داد.
اما متاسفانه با ورود مهندس اوسط هاشمی استاندار اسبق استان سیستان و بلوچستان از سمت خود برکنار شد و چندین سال در این اداره در سمت کارشناس ، گوشه نشین شد.
چند مورد از این اقدامات را با تصاویری که در آن زمان توسط گروه سیستان فراموش شده ، از همراهی کردن با ایشان ثبت شده است را به نمایش میگذاریم.
حفر کانال در مسیرهای ورود آب به تالاب
با جریان آب در رودخانه هیرمند در پایان سال 92 اقدامات هدایت آب به تالاب هامون و بهره برداری و انتقال آب به دریاچه هامون از تمام مسیرهای ورودی آب به تالاب و استفاده از حداکثر ظرفیت موجود جهت هدایت آب اقدام گردید بدین منظور با حفر کانال از چنگ خرگوشی و هامون پوزک که از طریق رودخانه پریان مشترک آبگیری می شود و حجم بیشتر آب رودخانه مشترک به این هامون(پوزک) سرازیر می شود با احداث کانال، هدایت آب از هامون پوزک که بیش از 90درصد آن در خاک افغانستان می باشد به هامون صابوری(چنگ سرخ) هدایت شد.
لایروبی رودخانه ها و کانال های در تالاب هامون
با عنایت به اینکه اکثر رودخانه ها و کانال ها در شمال سیستان به تالاب منتهی می شوند و قسمتی از تالاب را آبگیری می کنند.
اداره کل محیط زیست استان س و ب اقدام به لایروبی آنها در محل ورود به تالاب نمود از مهمترین این رودخانه ها نیاتک و ملکی می باشد که حجم زیادی آب هرساله از این رودخانه ها به تالاب وارد می شود و بدلیل وزش بادها و انباشت رسوبات مانع ورود آب به تالاب می شد.
لوله گذاری در مسیر جاده قرقری به گمشاد
با توجه به اینکه جاده قرقری به گمشاد در میان دو هامون پوزک(چنگ خرگوشی و محمودی) و هامون سابوری(چنگ سرخ) قرار گرفته است و از طرفی با احداث کانال ها حجم مناسبی از آب از هامون پوزک به سابوری در جریان بود لذا جهت هدایت آب نیاز به ایجاد پل یا کاشت لوله در مسیر جاده بسیار ضروری بود که این کار نیز انجام شد و انتقال آب با تمام ظرفیت صورت پذیرفت.
ایجاد دایک در جنوب غرب کوه خواجه
از آنجاییکه شرایط اقلیمی و توپوگرافی در تالاب هامون سبب تبخیر و پخش آب و خشک شدن دریاچه در مدت کوتاه می گردید این اداره کل اقدام به احداث دایک در قسمت جنوبی تالاب به منظور جلوگیری از پخش آب نمود این دایک سبب می شود ضمن انتقال آب به پایین دست بدلیل وجود دریچه در ارتفاع 80 سانتیمتری از پخش آب و خشک شدن دریاچه در زمان کم آبی جلوگیری شود.
احداث کانال افضل آباد- کوه خواجه
با احداث این کانال انتقال آب از مسیر رودخانه افضل آباد به اطراف کوه خواجه و احیاء پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک در این منطقه خصوصا در مواقعی که فصل سیل و پرآب نمی باشد انتقال آب از چاه نیمه به هامون هیرمند و مناطق و کانون های گرد و غبار با این کانال به سهولت صورت می گیرد.
که در سال جاری با جاری شدن آب در این مناطق پوشش گیاهی آن احیاء گردید که نیازمند حفاظت و رعایت تعادل نسبت دام و مرتع جهت جلوگیری از تخریب این مراتع می باشد.
انسداد دهانه های پل در مسیر جاده نهبندان و کوه خواجه
با ایجاد دایک و آببند در مسیر پل های جاده نهبندان مانع از پخش آب که بدلیل وزش باد و شیب ملایم تالاب بود شدیم و از ضمن جلوگیری از تبخیر وخشک شدن کوتاه مدت آب با ماندگاری بیشتر آب پوشش گیاهی احیاء و از فرسایش خاک کاسته شد.
انجام عملیات پخش آب در کانون های گرد و غبار جهت احیا پوشش گیاهی
کانون های گردوغبار در تالاب و با وجود بادهای 120 روزه از مشکلات عمده منطقه ی سیستان می باشد که با توجه به مطالعات و اقدامات انجام شده در این حوزه با یک برنامه مطالعه شده توانستیم با پخش آب در این کانون ها مقدار زیادی از حجم ریزگردهای منطقه را کاهش دهیم بطوریکه بررسی انجام شده حاکی از کاهش قابل ملاحضه ای در کانون ریزگردها می باشد.
انجام نی کاری در هامون سابوری و هیرمند و گرفتن جشن نی برای تشویق مردم بومی به کاشت نی در بستر تالاب
بازگشایی دایک مرزی جهت ورود آب به تالاب
انجام مطالعه تعیین نیاز آبی تالاب هامون در سناریوهای مختلف
انجام مطالعه احیا بخش هایی از تالاب هامون (گودیهای طبیعی)
اخذ اعتبار و شروع عملیات ساخت و ساز اداره محیط زیست زهک همزمان با دهها محیط بانی دیگر در سطح استان که متاسفانه پس از رفتن وی عملیات ساختمانی اکثر آنها همچنان نا تمام مانده است.
خرید سه دستگاه تویوتا لندکروز صفر و چندین خودروی کمک دار دیگر که قبل و بعد از وی هیچ مدیر دیگری توانایی خرید مشابه این خودروها را نداشت
تشکیل دبیرخانه تالاب هامون و راه اندازی تیمها و کارگروههای کارشناسی و اتاق فکر با مشارکت کلیه نخبگان و کارشناسان زبده با تجربه محیط زیست و انجام کلیه امور تخصصی با خرد جمعی و صاحب نظران خوشنام و متخصص با کمترین ریسک اجرایی که متاسفانه پس از وی شاهد بدترین برخوردها با نیروهای نخبه، توانمند و با تجربه بومی استان توسط مدیران تنگ نظر بعدی و فرار و کنج عزلت نشینی اکثریت نخبگان و دلسوزان واقعی بودیم نیروهایی که قبلا” بطور مستمر در منطقه حضور مثمر داشتند.
انجام مطالعات تخصصی مورد نیاز برای عملیات اجرایی محیط زیست در تالاب هامون با همکاری بهترین دانشگاههای استان و کشور
حمایت از نیروهای توانمند بومی و ارتقاء تحصیلی و شغلی آنان
جلوگیری از اقدامات مخرب و تشدید کننده کانونهای ریزگردها در تالاب هامون همچون جالیزکاری، برداشت شن و ماسه، چرای شترها، تخریب پوشش گیاهی و…
اخذ مصوبه همترازی دریاچه هامون با دریاچه ارومیه به لحاظ اختصاص بودجه همسان و اجرای پروژه های احیای تالاب
حضور مستمر در عرصه تالاب هامون و نجات و تیمار به موقع جوجه پرندگان حواصیلیان پس از خشک شدن تالاب به علت عدم ورود آب از کشور افغانستان
اخذ و برقراری حق آبه ۶۰ میلیون مترمکعبی تالاب هامون از منابع داخلی چاه نیمه ها برای اولین بار در تاریخ محیط زیست
ساختمان موزه حیات وحش و مرکز بازدید کنندگان کوه خواجه
ایشان خوشنام،باتجربه، متخصص، مردمی، پاکدست و دلسوز بود.
همانطور که در تصاویر می بینید مهندس افسری هیچ ترس و ابایی از بیان حقایق و مشکلات محیط زیست و تالاب توسط مردم در برابر مسئولین کشوری و بین المللی نداشت
پایان خبر
متن رو خوندم
اما چشمم به نظرات افتاد
وجدانم اجازه نداد ساده بگذرم
من با جناب آقای مهندس امیری برخورد داشته ام(از همکارشون هستم و در جریان نبودم)
واقعا باورم نمیشه که دانشگاه بخواد ایشون رو از دست بده.
فردی با اخلاق و شخصیت والا، بسیار علمی و با تجربه.
ان شاالله که هرکجا که هستن موفق باشند.
حال که صحبت از ظلم رفته به چهره دلسوزی مثل جناب افسری شد، جا دارد گزارشی هم در مورد جناب مهندس میثم امیری عضو هیئت علمی دانشگاه زابل و ظلمی که در حق ایشان شده تهیه کنید، کسی که چندین مورد از دستاوردهای جناب آقای افسری با همت ایشان(جناب آقای امیری) حاصل شده است، اما بیش از یک سال است که رابطه استخدامی با دانشگاه ندارد و در اگر اقدامی عاجل در خصوص جذب ایشان از سوی دانشگاه صورت نگیرد بزودی منطقه را ترک می کنند و منطقه محققی دلسوز، متعهد و کاربلد را از دست خواهد داد.