به گزارش سیستان فراموش شده احمد علی کیخا درگفت وگو با خانه ملت ، در خصوص تبدیل بحران کم آبی به بحران امنیتی در کشور، گفت: مردم بنا به دلایل مختلف به آب نیاز داشته و وابسته هستند، امروزه متاسفانه با تنش آبی برای تامین آب شرب در مناطقی چون یزد، زاهدان و اصفهان مواجه هستیم به نوعی که ذخایر سدها و منابع آبی با شرایط نزولات آسمانی امکان تامین آب طبق روال گذشته را فراهم نخواهد کرد.
نماینده زابل، زهک، هیرمند و نیمروز در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: از سوی دیگر اقتصاد بخش قابل توجهی از مردم در روستا وابسته به کشاورزی و دامداری است، کشاورزی و دامداری هم بدون تامین آب امکانپذیر نیست لذا زمانی که میزان منابع آبی در معرض تهدید قرار میگیرد این دو شغل دچار نقصان و درآمد افراد کم میشود، برخی حتی بیکار خواهند شد.
خشکی اراضی زراعی سیستان به دلیل عدم تامین آب مورد نیاز
وی افزود: استانهایی چون سیستان اما کاملا وابسته به آبی است که از آن سوی مرز وارد کشور میشود، 130 هزار هکتار کشت سالیانه سیستان است که بر اثر خشکسالی حدود 90 هزار هکتار اصلا زراعت نکردند و 40 هزار هکتار تنها کِشت انجام گرفته که عمده آن گندم و جو است، متاسفانه به دلیل عدم تامین آب مورد نیاز و عدم تامین حق آبه هیرمند، این 40 هزار هکتار زراعت شده نیز خشک شدند.
کیخا ادامه داد: در استانهایی که فقر گسترده است و نیمی از مردم تحت پوشش کمیته امداد امام و بهزیستی هستند و تقریبا فقر مطلق در کل منطقه حاکم است، بحران خشکسالی و کاهش درآمد سبب میشود تا اساس حیات مردم تحت تاثیر قرار گیرد. دولت اگر با تمام وجود با این مردم همراهی نکند، مردم به ناچار مهاجرت میکنند.
باز شدن مرز به روی قاچاقچیان و تروریستها در صورت تخلیه سیستان
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مهاجرت مردم از این منطقه هم در مقصد بحران اجتماعی به وجود میآورد و هم مبدأ را با مشکلاتی مواجه میکند. سیستان به راحتی به کویر مرکزی ایران دسترسی دارد، لذا در صورت تخلیه مرز باز و ناامنی ایجاد میشود.
وی افزود: در صورت تخلیه سیستان مشکلاتی در حوزه قاچاق موادمخدر و ورود تروریستها و غیره کشور را تهدید میکند از این رو حفظ مردم در منطقه از منافع بسیاری برخوردار است، در واقع مشکل کشور ما این است که مسئولان و مردم نپذیرفتند که از نظر شرایط اقلیم و آب و هوا به گذشته و دهههای پر آب باز نخواهیم گشت لذا رفتار و برنامههای خود را با شرایط باید تطبیق دهیم.
رویکردهای اجتماعی در مدیریت منابع آبی باید تغییر کند
کیخا معتقد است: بدمصرفیها در حوزه آب باید اصلاح شود زیرا دولت با اتکا به راه حلهای فنی نمیتواند آب را مدیریت کند، رویکردهای اجتماعی در مدیریت منابع آبی باید تغییر و دولت از ابزارهای اقتصادی مثل قیمت برای اصلاح رفتار مردم در مصرف آب استفاده کند تا از این بحران خارج شویم.
این نماینده مردم در مجلس دهم، یادآور شد: متاسفانه کشاورزی بدون ضابطه و حقوق سایر مصرف کنندهها از جمله محیط زیست توسعه دادیم لذا خشکی دریاچه ارومیه، زاینده رود، گاوخونی و بسیاری از تالابهای را شاهدیم. بهبود اوضاع کشور میطلبد که همه ارکان و سه قوه و مردم مسئله آب را ملی قلمداد کنند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: مسئولان و مردم باید در سیاستگذاری، برنامهها، طرحها و رفتارهای مصرفی اصلاحات اساسی را انجام دهند. زیرا در صورت ادامه وضعیت موجود بحران آب به بحران امنیتی تبدیل خواهد شد