کشاورزی
امسال در شرایط خشکسالی و بی آبی خسارت زیادی به کشاورزان منطقه سیستان وارد شده است بر اساس برآوردهای انجام شده جهاد کشاورزی این خسارت در سال زراعی جاری 700 میلیارد تومان می باشد و از مجموع ۵۰ هزار هکتار سطح زیر کشت زمینهای زراعی و باغی سیستان عایدی نصیب کشاورزان نشده است.
پای صحبت های آقای سارانی یکی از کشاورزان سیستان می نشنینیم
او می گوید در فصل زراعی گذشته حدود 40 هکتار زمین را کشت کردم و هرچه سرمایه داشتم هزینه کردم به امید اینکه محصولی برداشت کنم و از درآمدش بتوانم خرج زندگی خانواده و بچه های بیکارم را بدهم. اما فقط یک نوبت آب از چاه نیمه برای مصرف کشاورزی رها شد که فایده ای نداشت و متاسفانه همه کشت هایم نابود شد.
او از شرایط خشکسالی سیستان میگوید: سیستانی که آب ندارد. آبی هم که باید منتظر باشیم که از کشور افغانستان بیاید آن را هم افغان ها حقابه رودخانه هیرمند را نمی دهند دیگر امیدی به کشاورزی نداریم خوب ما چکار کنیم؟ در سیستان کاری نیست کارخانه ای نیست که مردم مشغول بکار بشوند و درآمدی داشته باشند. مرز هم که برای مردم بسته است تا حداقل از طریق مرز درآمدی مردم داشته باشند. ما از دولت درخواست میکنیم فکری به حال مردم سیستان بکند با این شرایط واقعآ نمی شود زندگی کرد
صیادی
بهگفته ساکنان روستای تخت عدالت شهرستان هیرمند این اسکله صیادی در سالهای گذشته محل صید صیادان و منبع درآمد خانوادههای این روستا بوده اما متاسفانه بعد از دو دهه خشکسالی تالاب هامون تنها زمینهای خاکی و قایق های بی جان به یادگار مانده است.
حدود650 صیادی که از طریق صید زندگی میگذرانند پس از خشکسالی تالاب هامون بلاتکلیف مانده اند .
اربابی یکی از صیادان می گوید: شغل ما صیادی است. صیاد با آب زنده است ما سالها از تالاب هامون هزینههای زندگی همسر و فرزندانمان را تامین میکردیم. اما دیگر آبی نمانده که به صید برویم. پس از خشکی اسکله صیادی روستای تخت عدالت، دیگر صیادان این روستا امیدی به صیادی ندارند و به ناچار در چاه نیمهها مشغول صیادی میشوند.
بسیاری از صیادان روستای تخت عدالت و منطقه سیستان در پی خشکی تالاب صید خودرا از دل چاه نیمه ها خارج می کنند.
دامداران
آقای راغب یکی از دامداران روستای تپه کنیز شهرستان هیرمند می گوید: من متولد 1345 با عشایر و در تالاب هامون بزرگ شدم 9فرزند دارم که شناسنامه نداریم. از بی آبی و نداشتن علوفه دام های ما تلف شده اند. نگهداری دام سخت است ما برای تامین خرج زندگی خودمان مانده ایم.
او از خشکسالی می گوید که اگر یکسال سیلابی به تالاب می آید ولی چندین سال خشک و بی آب است و فقط خار و گز در آن مانده است.
از تالاب خشک هامون فقط گرد و غبار و طوفان های شن نسیب مان شده است. اگر تالاب هامون پرآب باشد ما نیازمند هیچ کسی نیستیم
یکی از حاشیه نشینان تالاب هامون اظهار داشت: در سالهای گذشته سیلابهای زیادی وارد دریاچه هامون شده اما عدم مدیریت منابع آبی باعث از بین رفتن آب وارد شده به تالاب هامون بوده است.
میرشکار با بیان اینکه بارها از مسئولین خواسته ایم که در تالاب هامون سیل بندهایی اصولی احداث کنند، افزود: اگر این سیل بندها ایجاد میشد حداقل تلفات میلیونی ماهیها در سالهای گذشته کم میشد، تبخیر آب ورودی به دریاچه کاهش مییافت و بسیاری از صیادها بیکار نمیشدند.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته سیل بندهایی در بستر تالاب هامون ایجاد شد اما چون به استاندارد بودن آن توجه نشده بود خیلی زود از بین میرفت و آبی که پشت آن جمع شده بود در بستر تالاب پراکنده و براثر گرمای شدید خشک میشد.
میرشکار گفت: مردم استقبال زیادی از پیشنهاد احیای تالاب هامون با طرح هامونک کردند اما ظاهراً هنوز خبری از احداث آنها در دریاچه هامون نیست و همین امید اندک هم در دل مردم منطقه در حال خشکیدن است.
فرماندار زابل
فرماندار زابل : خشکسالی در منطقه سیستان بیش از ۲ دهه است که گریبانگیر مردم شده است. سیستان با سه معضل «بی آبی، خاک و مواد مخدر» دست و پنجه نرم می کند
مشکلات ناشی از خشکسالی منطقه سیستان به دلیل وابستگی به منابع آب خارجی، بیشتر از سایر نقاط سیستان و بلوچستان است، به طوری که از سال 76 خشکسالی در این منطقه آغاز و اکنون تالاب هامون به طور کامل خشک شده است.
فرماندار زابل بیان کرد: با توجه به این وضعیت خشکسالی امسال در سیستان به شدت نمود پیدا کرده، تبعات منفی آن همراه با مشکلات زیاد برای مردم تا پایان سال زراعی ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به تصویب بحث استفاده از آب های ژرف گفت: کار حفاری این چاه از مدتی قبل و پس از تصویب آغاز شده و اعتبار نیز برای آن در نظر گرفته شده است که و امیدواریم هرچه زودتر به سرانجام برسد.
ناظری تصریح کرد: قطعا بعد از تصویب سند توسعه سیستان نیاز به ایجاد نهاد های توسعه ای در منطقه است از همین رو سازمان عمران سیستان باید احیا شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه، دولت تدبیر و امید اقدامات بسیار خوبی در سیستان انجام داده است گفت: اجرای طرح 46 هزار هکتار آبیاری با لوله زمینهای کشاورزی دشت سیستان از دیگر طرح های دولت با هدف استفاده حداکثری از حداقل آب و تخصیص آب زراعی مطمئن به کشاورزان و باغداران است.
ناظری تصریح کرد: 850 میلیون دلار برای اجرای طرح انتقال آب به 46 هزار هکتار از اراضی دشت سیستان با لوله تاکنون تخصیص یافته است.
فرماندار زابل ادامه داد: اجرای این طرح مشکل تبخیر آب را تا رسیدن به زمین بر طرف میکند.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: شغل 80 تا 90 درصد مردم سیستان کشاورزی است و این خشکسالیها صدمات زیادی به آنان وارد کرده است.
وی گفت: همچنین میتوانیم علاوه بر تغییر الگوی کشت، با توجه به محدود بودن منابع آبی از ظرفیت سایر بخشها که نیاز به آب ندارد مانند انرژیهای نو، مرز، ترانزیت کالا، توسعه گردشگری و صنایع برای بهبود وضعیت معیشتی مردم بهره گیریم.
وی خاطرنشان کرد: در بحث دام نیز با مشکلات زیادی مواجه شدیم، در گذشته وقتی که علوفه را نمیتوانستیم تامین کنیم، بخشی از کشتها صرف مصرف دامهای منطقه میشد اما با توجه به خشکسالی اکنون دامها همان محصولات خشک شده روی زمین را هم نمیخورند چون تغییر مزه داده و به سمت تلخی رفته و دیگر قابل استفاده برای دامها نیست.
فرماندار زابل افزود: 76 واحد مرغداری و 80 واحد صنعتی در سیستان دچار معضل هستند و باید برای جلوگیری از تعطیلی و کند شدن فعالیت آنها اقدامات لازم انجام شود.
امام جمعه زابل
تنگه احد را دریابید ریزگردها و خشکسالی تاکنون نتوانسته کمر سیستان را بشکند، اما سوء مدیریتها و مدیریتهای مثبت اما ناپایدار این اقدام را انجام داده است. حضور مردم در این منطقه پدافند غیرعامل است میطلبد بودجه ویژه ای برای ماندگاری جمعیت و مهاجرت معکوس اختصاص پیدا کند‚ برای اشتغال و وضع اقتصادی مردم حرکت جدی صورت گیرد و شغل هایی ایجاد شود تا مردم به کار مشغول شوند و مشکلات معیشتی رفع گردد.
امام جمعه زابل درباره مشکلات مرز بیان کرد: در مورد مرز ما بارها سخن گفتیم، در مورد نحوه تبادل سوخت که نفعی برای مردم ندارد بارها سخن گفتیم.
مسئولین سیستان بسیجی و انقلابی باشند ، مرز را درست مدیریت کنند ، مرز را از دست حرام خواران نجات بدهند و دست ویژه خوران را کوتاه و قطع کنند و بگذارند سود این مرز به همه مردم برسد. در حال حاضر افرادی چنبره زده اند به موضوع سوخت ، ورود دام و باعث شده است که سود کلان به جیب ویژه خوران برود و سفره های مردم رنگین نباشد .
ما در این منطقه مرزی در اختیار داریم که اگر درست مدیریت شود خودش هزاران شغل ایجاد خواهد کرد. نیازی نیست که جوان ما برای کار به شهرستان های دیگر برود بلکه اگر مرز درست مدیریت شود از دیگر شهرها برای کار باید به اینجا بیایند.
گلایه هایی از شهردار و مجموعه شهرداری شهرستان زابل است ، مردم نسبت به شهرداری گلایه مند هستند.
یک مسئولی در چند سال گذشته حرف بسیار خوب و درستی زده بود گفته بود زابل یک شهر نیست بلکه روستای بزرگیست، چقدر امکانات تفریحی دارد و چقدر استاندارهای یک شهر ۱۷۰ هزار تایی را دارد ؟ چه بوستانی ؟ چه پارک تفریحی… اینها را ببینید … به میزان جمعیت چقدر فضای سبز دارد … مردم حق دارند و گلایه های مردم از شهرداری منطقی است.
اگر تخلفاتی در هر اداره ای دیده شود دستگاه قضا و مسئولین زیربط به تخلفات رسیدگی کنند و این کار بر عهده و توان مردم نیست و مردم این مطالبه کلی را دارند که هم به تخلفات که در هر اداره رخ میدهد رسیدگی شود .
مردم یک شهر آباد ، یک شهرداری منظم و یک شهرداری که طرح ها را درست و به موقع انجام بدهد میخواهند ؛ یکی از مشکلاتی که مردم مراجعات متعددی به دفتر که مربوط به شهرداری میشود داشتند همین تاخیر در انجام طرح هاست .
دکتر دهمرده
1_دهمرده با بیان اینکه مردم سیستان توان مالی ندارند و مرز نیز بسته است، افزود: به همین سبب باید برای ماندگاری مردم در این منطقه برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت در نظر گرفته شود، مشکل سیستان باید یک بار برای همیشه حل شود زیرا این منطقه به دلیل وابستگی به آب رودخانه هیرمند هر چند سال دچار سیل یا خشکسالی می شود و خشکسالی اخیر که ۲ دهه ادامه دارد مردم را با مشکلات زیادی روبرو کرده و به دلیل نداشتن منبع درآمد برای امرار معاش مجبور به مهاجرت شده اند.
امسال در آغاز سال که زمان کشت و زرع است مردم به امید آب کشت کردند اما آب در هیرمند جاری نشد و همان کشت محدود کشاورزان هم از بین رفت. از آنجا که این محصولات به دلیل کمآبی، آبیاری نشده بودند برای مصرف دام ها هم مناسب نبودند. الان مردم زابل در شرایطی هستند که یا باید کوچ کنند یا همانجا بمانند و بمیرند.
دهمرده با ابراز تاسف از اینکه در زابل، فاجعهای انسانی در حال رویدادن است میگوید: «امروز در زابل بیش از ۱۰۰هزار هکتار زمین که پیش از این زیر کشت علوفه میرفتند دیگر قابل استفاده نیستند. دامها در حال ازبینرفتن هستند و با ازبینرفتن آنها همهچیز از دست میرود
2_این نماینده مجلس با اشاره به ریزگردها نیز گفت: تاریخ ریزگردهای سیستان با تاریخ سیستان برابری می کند اما آیا تاکنون یادداشت، تحقیقی و یا مطالعات لازم در این زمینه صورت گرفته است؟مسئولان برای تثبیت ریزگرد ها چه کرده اند آیا غافلگیر شدند، مگر این بادها مربوط به امروز سیستان است؟
دهمرده گفت: چون مسئله ریزگردها یک مسئله ی علمی است باید ببینیم در دنیا برای مقابله با آن چه کرده اند و در ایران چه تصمیمی برای حل این مشکل گرفته می شود؟ برای رسیدن به یک نتیجه خوب، باید کار علمی صورت بگیرد، چند تیم داخل و خارج در حال حاضر در حال بررسی و مطالعه پدیده های علمی ریزگردها هستند و پس از اتمام کار، ردیف بودجه آن را ایجاد خواهیم کرد.
دهمرده در ادامه اظهار داشت: درباره ریزگردها ده ها وصدها جلسه برگزار شده و آخرین جلسه هم در زابل و زاهدان بود که تیم اقای دکتر ستاری و من که بنیانگذار این کار هستم در این جلسات حضور داشتیم.
وی افزود: مسائل مربوط به خشکسالی و ریزگرد ها طی جلسه ای با فرماندار هامون و هیرمند درشهر زابل برای پیگیری بحث علمی این امر مطرح شد و دولت دراینجا مکلف است از روشهایی مثل مالچ پاشی وغیره کاری مثل کاشت نهال انجام بدهد ، اما خشک شدن رودخانه هیرمند و دریاچه هامون این مسئله را تشدید میکند ،امسال هم آب نیامده زمینهای مردم کشت نشده بنابر این پوشش گیاهی نداریم خودِ زمین ها در حال حاضر مشکل دارند، اینها همه جزء عوامل تشدیدکننده ریزگردها هستند که دست به دست هم دادند. درحضور معاون استاندار من بحث انرژی بادی رامطرح کردم و بدنبال این هستیم که ازنیروی باددرجهت مثبت استفاده کنیم.
3_دکتر دهمرده گفت: پس از تصویب کلیات منطقه آزاد سیستان و دریافت رای اکثریت اعضای کمیسیون تخصصی، تصویب این منطقه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به عنوان گام نهایی به زودی به رای گذاشته خواهد شد.
حبیب الله دهمرده افزود: در گذشته مناطق آزاد چابهار، کیش و قشم و دیگر نقاط به صورت مجزا به عنوان لایحه مطرح شد و به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید اما در دور اول ریاست جمهوری آقای روحانی، قریب به ۳۰منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی به صورت یک جا و با هم در مجلس اعلام شد که نتوانست رای لازم را در گام اول بگیرد.
وی اضافه کرد: بارها پیگیری کردیم که لایحه مناطق آزاد به صورت جدا و یا حداقل هر دو یا سه منطقه باهم به مجلس ارائه شود اما دولت این کار را نکرد چون مُرغَ آقای روحانی یک پا دارد و حرفش را عوض نمی کند.
وی خاطر نشان کرد: ایجاد یک منطقه آزاد برای تصویب در مجلس شورای اسلامی باید سه مرحله را بگذراند که گام اول آن تصویب کلیات، گام دوم بررسی و تصویب طرح در کمیسیون تخصصی و گام سوم تصویب لایحه در صحن علنی مجلس است و به زودی لایحه مناطق آزاد به صحن علنی مجلس خواهد آمد که یا همه مناطق با هم رای می آورد و یا هیچ منطقه ای مصوب نخواهد شد که این کار در نوع خود پدیده است!.
این نماینده مجلس گفت: پیگیری نمایندگان برای اینکه طرح منطقه آزاد سیستان به صورت تکی یا حداقل به همراه دو منطقه دیگر به مجلس ارائه شود نتیجه نداده و برای تصویب این منطقه تنها باید دعا کنیم!.
4_ ما حقابه ای داریم تحت عنوان حقابه رودخانه هیرمند که متأسفانه افغانستان در دو دهه اخیر درباره حقابه ایران به وظیفه خود عمل نکرده است و صرفا خروش یک الی دو سیل در سال را به حساب ما میگذارد و آن هم به این دلیل است که نمیتواند این سیلها را کنترل کند، اما در مابقی موارد، یعنی ۸۰ درصد رودخانه در طول سال خشک است.، بنده به عنوان نماینده پیگیر این موضوع هستم آن را قانون کردم، اما دولت و دستگاه دیپلماسی وظیفه پیگیری این موضوع را بر عهده دارد.
وی بیان داشت: همچنین امسال بر خلاف سالهای گذشته ما سیلی هم نداشتیم و این کشور تنها ۲ درصد سال زراعی را آب رها کرده است.
دهمرده تصریح کرد: معتقدم دولت جمهوری اسلامی ایران باید با افغانستان نسبت به رویکرد خود برخورد کند. درست است که این کشور، کشوری مسلمان و در همسایگی ما قرار دارد، اما این دلیلی نمیشود که ایران حقابه خود را مطالبه نکند.
وی تأکید کرد: دولت ایران تاکنون درباره حقابه ایران از افغانستان بهطور ضعیفی برخورد کرده است.
نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی گفت: انتقال آب از دریای عمان ظرفیت خوبی است که می توان از آن بهره برداری کرد این راه یکی از مطمئن ترین راهکارها است،
انتقال آب از دریای عمان از جمله طرح های مجلس برای جبران کمبود آب شرب و کشاورزی در استان سیستان و بلوچستان است که این روزها در انتظار بررسی کارشناسی است.
طرح انتقال آب از دریای عمان که پیش از این نیز قرار بود در برخی مناطق کشور اجرا شود، این بار برای استان سیستان و بلوچستان به دلیل مجاورت این استان با دریا در اولویت قرار گرفته است.
در زمینه انتقال آب دریا گفت: در دنیا تجربه خوبی در زمینه انتقال آب دریا وجود دارد و می توان از این فرصت استفاده و با نمک زدایی آب دریا میلیاردها متر مکعب آب برای حوزه های شرب، صنعت و کشاورزی ایجاد کرد.
وی درباره موضوعات زیست محیطی و هزینه های این طرح هم خاطرنشان کرد: برای این حل این مشکلات راهکارهایی وجود دارد که آنها را پیگیری می کنیم.
نماینده مردم زابل در مجلس با بیان این که دولت درباره این طرح قول هایی داده است، تاکید کرد: اگر میلیاردها متر مکعب آب از رودخانه هیرمند منتقل شود از این طرح صرف نظر نمی کنیم.
این طرح هم اکنون در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در انتظار بررسی کارشناسی است
دهمرده با بیان اینکه مبحث آب ژرف در کشور را برای اولین بار مطرح کرده است، گفت: سال ۹۵ که برای اولین بار نماینده مجلس شدم موضوع آب ژرف را پیگیری کردم و اولین چاه آب ژرف در سیستان و بلوچستان مطرح و در حال انجام است، تا کنون این چاه تا ۲۵۰۰ متر حفاری شده است. در حال حاضر هر ثانیه ۴۰لیتر آب از چاه آب ژرف به دلیل جنس آرتزین بودن خاک و بدون هیچ دستگاه پمپاژ آبی خارج می شود.
وی ادامه داد: این آب از عمق بیش از 2هزار متری به بیرون می آید و در حال حاضر نمونه گیری و آزمایشاتی بر روی آن در حال انجام است چرا که این کار برای اولین بار در ایران و بنا بر گفته برخی کارشناسان در خاورمیانه و جهان اجرا شده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر این چاه در حال طی مراحل اولیه خود است، هر از چند متری و قبل از ورود به لایه جدید خاک نمونه گیری هایی انجام و در آزمایشگاه های داخل و خارج کشور آزمایش و مورد آنالیز قرار می گیرد و پس از گرفتن پاسخ لازم، ورود به عمق بیشتر آغاز می شود.
وی ادامه داد: حق آبه را به طور جدی پیگیری می کنم و نمی گذارم حتی یک سانت از حق آبه مردم از حلقوم افغانها پایین برود.
دهمرده تصریح کرد: در کنار پیگیری حق آبه و آبهای ژرف، پروژه انتقال آب از دریای عمان نیز در دستور پیگیری قرار دارد و در خصوص جلوگیری از تبخیر آب چاه نیمه ها نیز در حال تلاش هستیم.
احمد علی کیخا
1_با توجه به اینکه بیشتر مردم سیستان کشاورز و دامدار هستند در سالجاری به دلیل قطع کامل رودخانه هیرمند و خشک شدن مزارع آنان توان اقتصادی برای اداره کردن زندگی خودشان را ندارند. تنها منبع درآمد مردم سیستان کشاورزی و دامپروری است که این نیز به دلیل قطع کامل رودخانه هیرمند از بین رفته و نیازمند اقدام فوری در این رابطه است.
وی بیان کرد: براساس آمار اعلام شده امسال بدترین سال آبی کشور در 50 سال گذشته است که برای عبور از بحران نیازمند مدیریت مصرف در آب هستیم. سالیانه 130هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه سیستان زیر کشت می رفته که امسال تنها 40 هزار هکتار آن به دلیل خشکسالی کشت شده که آنها هم دچار خشکی و بی آبی شده است.
کیخا اظهار داشت: در طول سال زراعی امسال تنها سه میلیون متر مکعب آب وارد رودخانه هیرمند شده در حالی که بر اساس معاهده باید 826 میلیون متر مکعب وارد منطقه سیستان می شد.
وی بیان کرد: امسال تنها 10 میلی متر بارندگی در سیستان گزارش شده و این منطقه در شرایط بی آبی بسیار بحرانی قرار دارد.
وی افزود: تا کنون هشدارهای بسیار زیادی در رابطه با خشکسالی در منطقه سیستان به رئیس جمهوری، معاون اول رئیس جمهوری، وزیر کشور، وزرای نیرو و جهاد کشاورزی ارائه شده است تا در این زمینه اقدام عملی و فوری انجام گیرد.
2_نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: منشاء وعلت این ریزگرد ها هم مشخص است، مهمترین دلیل آن بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون است و بخشی هم مربوط به اراضی است که به دلیل نبود آب در آن کشاورزی انجام نشده است. بخشی هم محدوده تالاب ها در داخل خاک افغانستان است.
وی ادامه داد: راهکارهای مقابله با این وضعیت هم مشخص است، متاسفانه وزارت کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست دارای عملکردی منسجم که شامل مجموعه اقداماتی برای یک عمل باشد، نیست تا حداقل در مورد چند منشائی که برای برداشت وجود دارد چه در اراضی دولتی و چه خصوصی و در بستر تالاب بین المللی هامون برنامه ای برای عمل داشته باشد. می گویند بودجه نداریم، ما نمی گوییم همه چیز را به یک باره انجام دهید حداقل یک برنامه به مردم بدهید که مردم بدانند هر سال چند درصد مشکلاتشان قرار است حل شود و به آینده امیدوار باشند.
وی افزود: چند روز پیش وزیر کشور از منطقه بازدید داشتند و وضعیت مردم را از نزدیک دیدند و انتظار می رود که در این وضعیت دست مردم را بگیرد اما تاکنون آن گونه که شایسته و بایسته است دولت به این بحران ورود نکرده است. دولت باید جدی تر به پای کار بیاید.
3_دولت تدبیر و امید در مجلس نهم 2 بار لایحه منطقه آزاد سیستان را به مجلس ارسال کرد اما به دلیل اینکه در کمیسیون اقتصادی لوایح و مناطق آزاد دیگری به این لایحه اضافه شد در مجلس رای نیاورد.
وی ادامه داد: دولت در مجلس دهم مجددا لایحه ایجاد منطقه آزاد سیستان را به همراه چند منطقه آزاد دیگر و مناطق ویژه اقتصادی به مجلس ارسال کرد که در کمیسیون اقتصادی مجلس تنها با یک رای بیشتر به تصویب رسید.
وی افزود: برخی از نمایندگان به دلیل اینکه مناطق آزاد در اجرای ماموریت های خودشان دچار انحراف و تبدیل به وارد کننده شده اند با ایجاد مناطق آزاد جدید مخالفت می کنند.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش بینی می شود لایحه ایجاد منطقه آزاد سیستان در خرداد ماه در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود.
کیخا اظهار داشت: در این رابطه با رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون اول رئیس جمهوری مذاکراتی انجام شده تا در روزی که لایحه منطقه آزاد به رای گذاشته می شود در مجلس حضور داشته باشند زیرا حضور آنان در تصویب منطقه آزاد سیستان تاثیر گذار است.
4_این نماینده مجلس در مورد حق آبه هیرمند و اختلاف با افغانستان، ابراز داشت: افغانستان کشور بالادستی است و آب را کنترل می کنند، دولت مذاکرتی را با این کشور داشته و کارگروه تخصصی آب هم در وزارت خارجه شکل گرفته که آقای عراقچی مسئول آن است. اما به نظر من در تنظیم رابطه با افغانستان نقطه تماس ما باید وزارت نیرو باشد چون ما تنها وابستگی که به افغانستان داریم آب هست و طرف مذاکره کننده ما باید وزارت نیرو باشد که در مورد هر مساله ای که بخواهند تصمیم بگیرند یک پای معاملات و توافقات آب باشد.
وی اضافه کرد: ما اگر قرار باشد که با افغانستان وارد تعاملات و مذاکرات شویم ولی در مورد آب مذاکره نکنیم همه چیز ابتر است. ما باید در تنظیم رابطه با افغانستان همه چیز را با هم و در کنار هم ببینیم نمی شود که در مورد مهاجرین، مواد مخدر، امنیت و غیره مذاکره کنیم اما وقتی در مورد آب صحبت کنیم آن ها بگویند ما مذاکره نمی کنیم. بنابراین باید یا در مورد همه چیز مذاکره کنیم یا هیچ چیز.
وی تاکید کرد: تمام موانع و دایک های مرزی که بر روی بستر رودخانه هیرمند ساخته شده است باید برداشته شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: ایجاد دیوار مرزی برروی بستر تالاب بین المللی هامون جلوی ورود آب تالاب را گرفته و مسئولان برای تامین امنیت باید از روش های دیگری استفاده کنند.
دکتر نیره پورملایی مدیرکل حفاظت محیط زیست
موضوعاتی مانند خشکسالی، بیآبی و مسائل مرتبط با تالاب بینالمللی هامون سبب بروز مشکلاتی برای مردم سیستان شده است. وی عنوان کرد: معیشت مردم سیستان بویژه در بخش کشاورزی و دامداری است و پس از خشکسالی، مشکلات متعددی برای مردم این منطقه به وجود آمده و این موضوع سبب تمایز این تالاب از دیگر تالاب های کشور شده است
وی با بیان اینکه این اداره از هیچ تلاشی برای حفظ محیط زیست و حل معضلات ناشی از مشکلات خشکسالی و بی آبی، دریغ نخواهد کرد، عنوان کرد: چالشهای پیشروی منطقه سیستان و بویژه تالاب هامون بیش از دیگر نقاط استان است و نیاز به کار جدی دارد.
.
مجتبی پیری رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: در سال زراعی جاری 700 میلیارد تومان به کشاورزی سیستان خسارت وارد شد که پیگیریهای پرداخت آن از طریق مسئولان کشوری انجام و در این باره جلساتی هم برگزار شده است.
مجتبی پیری در شورای کشاورزی این سازمان افزود: برخی از محصولاتی که امسال به امید ورود آب به هیرمند در منطقه کشت شد، متاسفانه خشک شده و در بسیاری از اراضی هم به دلیل نبود آب کشت انجام نشده است.
به گفته وی، 56 هزار و 740 هکتار از زمین های کشاورزی استان در سال زراعی جاری به کشت گندم اختصاص پیدا کرد که به دلیل نبود آورد آب از رودخانه هیرمند این محصول فقط از 31 هزار و 740 هکتار آن برداشت شد و باقیمانده آن از بین رفت.
رئیس جهاد کشاورزی استان در ادامه اظهار کرد: متوسط برداشت گندم در هر هکتار از زمینهای کشاورزی استان افزون بر دو تن است که امسال 30 هزار و 863 تن گندم توسط کشاورزان در مناطق مختلف استان برداشت شد.
وی خاطرنشان کرد: سطح زیر کشت اراضی کشاورزی سیستان در زمان پرآبی 160 تا 170 هزار هکتار بود که به دلیل خشکسالیهای پی در پی 120 هزار هکتار آن فاقد کشت شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان همچنین گفت: از ابتدای فصل خرید گندم مازاد بر مصرف، تاکنون بیش از ۳۳۰ میلیارد ریال معادل ۸۲ درصد مطالبات، به کشاورزان گندم کار استان پرداخت شده است.
مجتبی پیری افزود: تاکنون کشاورزان استان بیش از ۳۱ هزار تن گندم تحویل سیلوهای استان دادهاند که ارزش ریالی آن ۴۰۰ میلیارد ریال است.
پیری اظهار امیدواری کرد: بزودی ۷۰ میلیارد مابقی مطالبات گندم کاران سیستان وبلوچستان نیز پرداخت خواهد شد.
استاندار سیستان و بلوچستان
گفت: اقدام اساسی برای مقابله با ریزگردهای سیستان و بلوچستان احیای تالاب هامون است.
به گزارش خبرگزاری برنا ، دانیال محبی با بیان اینکه منشاء ریزگردهای سیستان و بلوچستان بستر خشکیده هامون است, اظهار کرد: خاک رسی که در سالهای اخیر در بستر هامون جمع شده است؛ با وزش و شدت باد مشکلاتی را برای منطقه ایجاد میکند.
محبی با اشاره به اینکه قبلا نیزارهایی وجود داشتند که مانعی برای ریزگردها محسوب میشدند, گفت: حدود ۲۰ سال است که در سیستان و بلوچستان با مشکل کم آبی مواجه هستیم و این نیزارها از بین رفتهاند.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه مشکلات خشکسالی را نمی توان به راحتی حل کرد, افزود: مالچ پاشی تکنیکی فوری است که نیاز به تامین منابع دارد.
وی اضافه کرد: کار اساسی برای رفع مشکلات ریزگردها در استان و سیستان بلوچستان احیای تالاب هامون است و باید منابع اولیه تامین شود.
محبی با اشاره به سفر اخیر وزیر کشور به سیستان و بلوچستان اظهار کرد: رفع مشکل اعتبار و تامین مواد اولیه طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری نوین دشت سیستان در اولویت پیگیری دولت قرار دارد.