• امروز : جمعه - ۲ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : 21 - جماد أول - 1446
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
8

گزارش ویژه خبرگزاری تابناک از آبهای ژرف در سیستان، از رویا تا واقعیت، خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

  • کد خبر : 3438
  • 01 جولای 2018 - 14:20
گزارش ویژه خبرگزاری تابناک از آبهای ژرف در سیستان، از رویا تا واقعیت، خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

سیستان فراموش شده: سالهاست بحث وجود آبهای زیرزمینی در منطقه سیستان دست مایه انواع و اقسام شعارهای تبلیغاتی و ژست های انتخاباتی بوده است ، این موضوع آنقدر برای مردم این منطقه حیاتی بود که در دوره ششم کاندیدای ناشناخته آن دوره , با همین شعار و کشف آبهای زیرزمینی به راحتی به مجلس راه […]


سیستان فراموش شده: سالهاست بحث وجود آبهای زیرزمینی در منطقه سیستان دست مایه انواع و اقسام شعارهای تبلیغاتی و ژست های انتخاباتی بوده است ، این موضوع آنقدر برای مردم این منطقه حیاتی بود که در دوره ششم کاندیدای ناشناخته آن دوره , با همین شعار و کشف آبهای زیرزمینی به راحتی به مجلس راه یافت.

این گمانه زنی ها تا سال 95 ادامه داشت و کمتر کسی بصورت عملی به این مقوله توجه و تلاشی برای اجرایی شدن آن و ارائه پاسخی روشن به مردم تلاشی انجام داده بود.

در بین عامه مردم صحبت از سنگی سخت بود که گفته میشد در اعماق زمین ، موجب می شود کار حفاری با مشکل مواجه شود و مانند بسیاری از دیگر پتانسیل های سیستان , این مهم را، با همین بهانه به فراموشی سپرده بودند.

زمان گذشت تا دکتر دهمرده نماینده فعلی سیستان در مجلس شورای اسلامی ، با رای بسیار بالایی به مجلس راه یافت ، در مدت کوتاهی با هزاران نقد مواجه شد و همگان تدبیر عمل را در نزد وی از دست رفته می دیدند.

در محافل مختلف از عملکردش متحیر بودند و گاهی هم این موضوع دستمایه طنز شد و او را گرفتار در ماسه بادیهای اطراف قلعه رستم نشان  می داد اما بعدها مشخص شد , این ظاهر ماجرا بوده و فرزند نخبه سیستان بدنبال راه حل های اساسی بوده است.

دهمرده  بارها در پاسخ به این ابهامات بیان می داشت : خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

از چند روز قبل که بحث آبهای ژرف و نتیجه بخش بودن آن از سوی وی بیان شد به یکباره ورق برگشت و خدا بیامرزی به سمت وی روانه شد.

 

بن بستی وجود ندارد , راهی جدید ساخته شد

شواهدی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد ، نشان از آن دارد که نماینده سیستان از همان روزهای ابتدایی شروع بکار مجلس بدنبال حل یک مشکل اساسی از منطقه بوده است و بالاخره با پیگیری های صورت گرفته گمانه زنی ها درخصوص یک پتانسیل عظیم امروز به یک فرصت گرانبها تبدیل شد و در بدترین شرایط ممکن ، مشخص شد که بن بستی وجود ندارد و راهی جدید ساخته شد.

با توجه به عدم وجود نمونه مشابه در بحث آبهای ژرف در کشور و به گفته ایشان عدم وجود دانش فنی آن در کشور کار برای به سرانجام رسیدن این مهم سخت و نشدنی بنظر می رسید.

دهمرده اما از همان ابتدای شروع بکار مجلس چندین مرتبه به دیدار دکترستاری معاون علمی و فن آوری رئیس جمهور رفت و تلاش داشت تا این مساله را در دستور کار این معاونت قرار دهد.

درنهایت در صورتجلسه ای در تاریخ 95/4/28 این موضوع مهم (بحث سنجش میزان آبهای ژرف منطقه سیستان ) بهمراه جلوگیری از تبخیر آب چاه نیمه ها ، استفاده از انرژی های نو و مباحث مربوط به گردشگری و میراث فرهنگی در آن گنجانده شد.

سندی مهم که می توان از آن بعنوان سند نجات سیستان در آینده نام برد

 

 

مطالعات و اجرای آبهای ژرف به روس ها سپرده شد

دنیای اقتصاد آن روزها و پس از شروع پروژه از قول معاون وزیر نیرو نوشت : پروژه 250 میلیون دلاری اکتشاف آب در ذخایر ژرف ایران با مشارکت روس ها آغاز شد

پس از امضای تفاهم نامه ای بین ایران و روسیه و مجوز مجلس جهت دریافت 5 میلیارد دلار وام از روسیه جهت اجرای طرح های عمرانی ، خط اعتباری روس ها بازگشایی و شرکت  “روس گئولوگیای” روسیه و وزارت نیروی ایران اخیرا یادداشت تفاهمی در زمینه مطالعه , اکتشاف و ارزیابی ذخایر آب های زیرزمینی ژرف و عمیق امضاء کرده اند.

 

برپایی دکل حفاری نفتی در سیستان

دیری نگذشت که ناگهان دکل عظیم حفاری نفتی در جاده زابل به زاهدان ، خودنمایی کرد  و امیدها در دل مردم رنجور سیستان بیش از گذشته زنده شد.

 

قربانی گوسفند در اولین روزهای شروع بکار این پروژه نشان از حساسیت ویژه مردم و توجه خاص آنها به این مهم داشت که کار را برای مجریان کار و کسانی که پیگیر مساله بودند سخت تر از هر زمانی می کرد ، همگان معتقد بودند این چاه یا مجدد دهمرده را در صدر قرار خواهد داد و یا او را به قعر خواهد برد.

 

خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

 

اقدامی که دولتمردان را متحیر کرد

کار آغاز شد ، دهمرده اما از پای ننشست و در جلسه ای که دکتر ستاری در استانداری در زمان استانداری علی اوسط هاشمی حضور داشت , اقدامی انجام داد که علی اوسط هاشمی و علی اصغر میرشکار که در کنارش نشسته بودند هم متحیر شدند ، نماینده سیستان وقتی تریبون را باز کرد , همه منتظر بودند که به همان شیوه معمول زبان به انتقاد بگشاید اما دهمرده زبان به تشکر گشود و گفت : دکتر ستاری ریسک بزرگی کرد , آب ژرف ، برای اولین مرتبه ردیفی باز کردیم , آقایان ورود کردند علیرغم اینکه پولی وجود نداشت , اولین چاه درایران و خاورمیانه انجام شد  ، دکتر ستاری و همکارانشان اعتماد کردند که جای تقدیر و تشکر دارد.

او سخنانش را درهمین مدت کوتاه و با همین چند جمله به پایان برد ، اما در چهره تک تک مسئولین دولتی استان نشانی از امید به موفقیت به این طرح بزرگ وجود نداشت و حتی در مصاحبه های بعدی هم اشاره ای به آن نشد.

 

خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

 

 

مجدد رایزنی کرد و دعوتنامه ای برای دکتر ستاری ارسال و از معاون رئیس جمهور جهت بازدید از روند اجرایی این طرح دعوت بعمل آورد , مشخص بود که تلاش دارد تا این موضوع در اذهان عمومی و در نزد دولتمردان مرتبط با این معاونت بعنوان یکی از طرح های اصلی جلوه کند و در پیگیری ها در صدر موضوعات باشد

دکتر ستاری به سیستان آمد و روز بعد از آن بود که اولین نشانه ها از نتایج مثبت این چاه مشخص شد.

 

خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

 

نوبخت سخنگوی دولت در گفتگو با رسانه ها از کشف منابع آب زیرزمینی در شمال سیستان و بلوچستان خبر داد و اولین جرقه های امید در دل مردم زنده شد .

 

خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

 

رفت و آمدها ، افزایش نیروی انسانی متخصص و افزایش امکانات کارگاه مذکور ، نشان از آن داشت که خبرهایی در راه است.

هنوز هم همگان در تردید بودند و منتظر اعلام نظر رسمی از سوی دولتمردان  و البته نماینده خودشان بودند

مدیرکل آب منطقه ای استان سیستان و بلوچستان پیش دستی کرده و در دیداری که در حضور آیت الله سلیمانی با ائمه جمعه سیستان داشت , خبرهای امیدوار کننده ای به آنان داده بود و البته خواسته بود که رسانه ای نشود که نشد.

 

حفاری ها انجام و اعلام شد که بیش از دوهزار متر در عمق زمین حفاری صورت گرفته است و بالاخره خبری که خیلی ها منتظر شنیدنش بودند از سوی نماینده سیستان اعلام شد ، بحث آب های ژرف به نتیجه مثبت رسیده است و دکتر دهمرده بلافاصله بدون اینکه وقت را تلف کند , وارد عمل شد و نقشه راه آینده را پیش روی دولتمردان قرار داد و  ابراز امیدواری کرد هرچه سریعتر دولت نسبت به لوله گذاری و هدف گذاری دراین بحث ورود کند.

 

آب های ژرف و مشکلات زیست محیطی !

از فردای اعلام این خبر بود که برخی به راه افتادند ناله براه انداختند که این پروژه و استخراج آب از اعماق زمین مشکلات زیست محیطی بوجود خواهد آورد ، این افراد سعی داشتند علاوه براینکه دل مردم را خالی می کنند موفقیت نماینده سیستان را نیز زیر سوال برده و مردم را دچار دو دلی کنند

این موضوعات درحالی بیان می شود که عملا آن چه ما در کشور به صورت عمده استفاده می کنیم آب هایی است که در مخازن آبرفتی و دشت ها جمع شده است؛ اما برداشت آب از سازند سخت یا از سنگ ها کمتر انجام گرفته است و آن چه امروز از آن صحبت می شود، آب هایی عمیق تر از چاه هایی است که الان برداشت می کنیم ، پس بیان مطالب و ارائه شواهدی در دیگر نقاط کشور درخصوص مشکلات احتمالی به هیچ عنوان نمی تواند درست باشد و طبق تحقیقات صورت گرفته برداشت آب از اعماق زمین و در میان سنگ ها  ، مشکلات برداشت آب دشت ها و قنات ها را بوجود نخواهد آورد.

تابناک

 

خدا می داند پدر چه کسی را بیامرزد

 

 


لینک کوتاه : https://forgottensistan.ir/?p=3438

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 5در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱
  1. نوشته خوبی بود