پس از افشای نقش یکی از مدیران شهرداری زابل در ماجرای اسید پاشی بر روی درختان تازه کاشته شده حالا درختان “کهنسال” پارک ملت این شهر در برنامه جدید شهرداری برای زیباتر کردن فضای سبز قلع و قمع شدند.
به گزارش گروه سیستان فراموش شده به نقل از تسنیم، پارک ملت زابل به عنوان بزرگترین و قدیمیترین پارک این شهر چند ماهی است در حصار تعمیرات شهرداری به سر میبرد. پارکی که با درختان بلند و سر به فلک کشیده قدیمی نظیر کاج و نخل فضایی زیبا و دلنشین را برای ورزش صبحگاهی و تفریحات عصرگاهی مردم این شهر فراهم کرده بود و به عنوان یکی از نقاط تفریحی شهر هرساله در ایام نوروز شهروندان و گردشگران بسیاری از این محل استفاده میکردند اما امسال با تأخیر در اتمام تعمیرات، پارک ملت زابل نتوانست میزبان مسافران نوروزی باشد. مشکل تعمیرات اخیر این پارک تنها به تأخیر آن و تعطیلی این پارک در ایام نوروز ختم نمیشود بلکه این تعمیرات حالا زمینهساز قطع درختان کهنسال و زیبای این پارک شده است.
مشاهدات میدانی خبرنگار ما و همچنین تصاویر ماهوارهای موجود از پارک ملت زابل در فاصله سالهای 82 تا 95 نشان میدهد حجم زیادی از درختان این پارک به مرور زمان کم شده در حالی که سازه جدیدی هم به آن اضافه نشده است و این بار شهرداری زابل با اقدام برای تعمیر و بهسازی این پارک در اواخر سال گذشته و در آستانه نوروز اقدام به قطع چند درخت دیگر کرده است. این در حالی است که در دیگر شهرها 15 اسفند هر سال مردم و مسئولان با درختکاری به استقبال بهار میروند. از طرفی بسیاری از خیابانها و بولوارهای تازه تأسیس شهر زابل فاقد درخت و پوشش گیاهی مناسب است اما گویا برنامه شهرداری به جای ایجاد فضای سبز در این مناطق، بر مبنای تغییر فضای سبز موجود پیش میرود.
کمبود فضای سبز بیداد میکند
شهرکی یکی از شهروندان زابلی دراینباره معتقد است: کمبود فضای سبز و درخت در شهری مانند زابل که سالها با خشکسالی مواجه است، بیداد میکند آنوقت معلوم نیست مسئولان شهرداری با چه توجیهی اقدام به قطع درختان کهنسال این شهر میکنند.
وی که یکی از کسبه خیابان امام خمینی زابل است ادامه داد: حدود 45 سال که در خیابان امام خمینی مشغول به فعالیت هستم و به یاد دارم که در این خیابان درختان قدیمی و کهنسالی مانند نخل وجود داشت اما اکنون اثری از این درختان نیست. حتی گونههای درختی که اکنون در خیابان موجود است مربوط به همان سالهاست و شهرداری در طی این سالها اقدام به کاشت درخت جدید نکرده است.
مرادقلی یکی دیگر از شهروندان خیابان میرحسینی زابل نیز دراینباره گفت: اگر شهر زابل یک پارک و مکان تفریحی مناسب داشته باشد، پارک ملت آن است که از اماکن قدیمی شهر محسوب میشود.
وی افزود: مردم ساکن در خیابانهای اطراف این پارک هر روز صبح برای انجام ورزش صبحگاهی و پیادهروی از فضای این پارک استفاده میکردند اما از اواسط بهمن ماه گذشته این پارک به دلیل تعمیرات بسته شد و امکان استفاده از آن وجود نداشت. به نظرم انجام مسئولان شهرداری میتوانستند این تعمیرات را در چند مرحله انجام دهند و هر بار همان قسمت بهخصوص را تعمیر کنند نه اینکه چند ماه کل پارک را از دسترس مردم خارج کنند.
درختان پارک ملت برای ایجاد فضای سبز بهتر قطع شدند
معاون استاندار و فرماندار ویژه زابل با تأیید قطع درختان پارک ملت این شهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: شهرداری زابل برای تعطیلات نوروز برنامه داشت که پارک ملت را آماده کند و در زمینههای مختلف این پارک تعمیر شود که این تعمیرات هم شامل فضای سبز و هم شامل بهسازی قسمتهای مختلف و ایجاد سازهایی که باید در پارک ملت ایجاد شود، بود.
هوشنگ ناظری ادامه داد: قرار هم بر این بود که این پارک برای اول فروردین ماه و تعطیلات نوروز آماده شود تا شهروندان و گردشگرانی که به شهر زابل سفر میکنند، از آن استفاده کنند اما ظاهراً این تعمیرات طول کشیده و نتوانستند آن را برای تعطیلات نوروز آماده کنند.
وی تصریح کرد: براساس گزارشی که برای ما آمده و تصاویری که ارسال شده است شهرداری در قالب این تعمیرات تعدادی از درختان پارک ملت را قطع کرده است ولی ظاهراً قرار بر این است که تبدیل به احسن شود به این معنا که بخشی از درختان را قطع میکنند ولی فضای سبز را با انواع گونههای درختی دیگر و همینطور با پوششهای گیاهی مانند گلکاری، چمن یا سایر موارد ایجاد میکنند.
فرماندار زابل در پاسخ به این سؤال که چه توجیهی وجود دارد برای ایجاد فضای سبز جدید، فضای سبز موجود را از بین برد و درختان را قطع کرد؟ گفت: بههرحال شهرداری با برنامهای که داشته است میخواهد این آرایش را به فضای سبز پارک ملت بدهد و باید منتظر بمانیم و ببینیم نتیجه نهایی چه میشود.
درختانی که قطع میشود متناسب با فضای شهری نیست
ناظری ادامه داد: اگر شهرداری در بعضی مکانهای شهر درختانی را حذف میکند، درختان دیگری را با یک نما و آرایش دقیق و مهندسی شدهای عرضه میکند و پوشش گیاهی مناسبتر و زیباتری را ایجاد میکند.
وی اظهار داشت: در بعضی خیابانها و معابر شهر زابل ما شاهد بودیم و هستیم برخی گونههای درختی که به کار میبرند زیبایی خاصی که باید نسبت به شهر داشته باشد، ندارد و درختانی که برای مناظر شهر زیبایی و تناسب داشته باشد، وجود ندارد. گونههایی را به کار بردند که درست است اسم آنها درخت است، ولی مناسب فضای شهری نیست. در برخی موارد هم ممکن است نوع درخت به کار رفته در معابر که از گذشته بوده مناسب باشد.
ناظری افزود: در مورد درختانی که مناسب نیست و میتوان درختان بهتری را ایجاد کنند موضوع قطع آنها وجود دارد که باید حتماً این کار انجام شود و در زمینه پارک ملت زابل هم تشخیص متخصصین این بوده است حال امیدوار هستیم در قسمتهایی که کار کردند این مسئله را رعایت کرده باشند و این تغییرات و تعمیرات در فضای سبز پارک ملت زابل تبدیل به احسن شود.
برنامه جدید شهرداری برای ایجاد فضای سبز در حالی دنبال میشود که براساس نظرات کارشناسی ارزش و فایده زیست محیطی درختان نسبت به چمنکاری و گلکاری بیشتر بوده و عمر طولانیتری هم دارد کما اینکه در بیشتر شهرهای سیستان و بلوچستان و یا سایر شهرهای نزدیک به این استان درختان کاج و نخل که اخیراً در زابل قطع شده است پوشش گیاهی مناسبی با شرایط منطقه و وضعیت منابع آب است.
به گزارش تسنیم براساس گزارشها بهار سال 95 وقتی گروه مردم نهاد “حامیان آبادانی سیستان” 300 نهال در یکی از خیابانهای شهر زابل غرص کردند، سه فرد ناشناس در یکی از شبهای اردیبهشت اقدام به اسیدپاشی پای نهالها کردند که خیلی زود دستگیر شدند.
دادستان عمومی و انقلاب زابل درباره عاملان این کار به رسانهها گفت: پس از بازجویی از عوامل اسیدپاشی به درختان متهمان اعتراف کردند که این کار را به دستور مافوق خود که یکی از مدیران دخیل در خدمات شهری شهرداری زابل است انجام دادهاند.