• امروز : شنبه - ۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : 22 - جماد أول - 1446
  • برابر با : Saturday - 23 November - 2024
11

منشاء وعلت ریزگرد ها بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون است / زلزله سیستان باد و طوفان است

  • کد خبر : 3625
  • 13 جولای 2018 - 14:08
منشاء وعلت ریزگرد ها بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون است / زلزله سیستان باد و طوفان است

به گزارش سیستان فراموش شده‚ احمد علی کیخا در خصوص گرد و غبارهای اخیر سیستان و بلوچستان و وضعیت زندگی در این منطقه گفت: دیگر همه عالم و آدم می دانند که این روزها زابل چه شرایطی دارد. در چند روز اخیر که ما در منطقه بودیم شرایط واقعاً سخت و سرعت طوفان ها به […]


به گزارش سیستان فراموش شده‚ احمد علی کیخا در خصوص گرد و غبارهای اخیر سیستان و بلوچستان و وضعیت زندگی در این منطقه گفت: دیگر همه عالم و آدم می دانند که این روزها زابل چه شرایطی دارد. در چند روز اخیر که ما در منطقه بودیم شرایط واقعاً سخت و سرعت طوفان ها به 120 کیلومتر در ساعت رسیده بود به طوری که اساساً زیست را غیر ممکن کرده است.

منشاء وعلت ریزگرد ها بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون است

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: منشاء وعلت این ریزگرد ها هم مشخص است، مهمترین دلیل آن بستر خشکیده تالاب بین المللی هامون است و بخشی هم مربوط به اراضی است که به دلیل نبود آب در آن کشاورزی انجام نشده است. بخشی هم محدوده تالاب ها در داخل خاک افغانستان است.

وی ادامه داد: راهکارهای مقابله با این وضعیت هم مشخص است، متاسفانه وزارت کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست دارای عملکردی منسجم که شامل مجموعه اقداماتی برای یک عمل باشد، نیست تا حداقل در مورد چند منشائی که برای برداشت وجود دارد چه در اراضی دولتی و چه خصوصی و در بستر تالاب بین المللی هامون برنامه ای برای عمل داشته باشد. می گویند بودجه نداریم، ما نمی گوییم همه چیز را به یک باره انجام دهید حداقل یک برنامه به مردم بدهید که مردم بدانند هر سال چند درصد مشکلاتشان قرار است حل شود و به آینده امیدوار باشند.

این نماینده مجلس ابراز داشت: به نظر من ضعف، در برنامه ریزی و اجرا است. چون سیستان در حوزه آبی هیرمند است نیازمند یک مدیریت یکپارچه در حوزه آب و کشاورزی است اما این مساله وجود ندارد و مدیریت دچار بخشی نگری است و منابع پراکنده می شود. هر کسی کار خودش را انجام می دهد و هم افزایی وجود ندارد و نتیجه اش هم می شود تشدید این بحرانی هایی که وجود دارد.

زلزله سیستان باد و طوفان است

وی خاطرنشان کرد: ضمن این که انتظار می رود در شرایط خشکسالی و بحران ها، برخی سازمان ها و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد، سازمان هلال احمر و بهزیستی باید جنب و جوش و حرکت بیشتری داشته باشند، چطور یک جا وقتی زلزله می آید همه ارگان ها و نهاد ها به داد مردم می رسند. به قول مردم زلزله سیستان باد و طوفان آن است و مجموعه خسارات آن در یک زمان طولانی تر کمتر از یک زلزله نیست. بنابراین به اندازه یک حادثه غیر مترقبه می طلبد که در مواقع حساس به کمک این مردم بیایند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: چون زمانی که طوفان شن راه می افتد چند روز مردم در خانه ها حبس می شوند و نه امکان پخت نان وجود دارد نه امکان رفت و آمد به بیمارستان هست. شرایط آبی هم بسیار سخت است، آب شرب شهری دچار مشکل بوده و آبی برای شرب دام و طیور وجود ندارد. مردم هم می دانند که سرزمین سیستان در ادوار گذشته هم دچار خشکسالی شده و هم سیل، اما نکته ای که مردم می گویند این است که در گذشته در چنین مواقعی دولت دست مردم را می گرفت به طوری که این بحران را با سختی کمتری سپری کنند.

وی افزود: چند روز پیش وزیر کشور از منطقه بازدید داشتند و وضعیت مردم را از نزدیک دیدند و انتظار می رود که در این وضعیت دست مردم را بگیرد اما تاکنون آن گونه که شایسته و بایسته است دولت به این بحران ورود نکرده است. دولت باید جدی تر به پای کار بیاید.

نماینده مردم زابل ادامه داد: من از آقای کلانتری شنیدم که ایشان تلاش هایی را انجام داده اند و آقای رئیس جمهور هم دستوراتی به وزارت کشور و آقای نوبخت ابلاغ کرده اند. امیدوارم این عزیزان زودتر این دستورات را به اجرا در بیاورند و نسبت به مشکلات زیست محیطی و مالی مردم اقدام کنند. مثلا در این وضعیت، بانک کشاورزی پایش را روی گلوی مردم نگذارد؛ یک روستایی وامی گرفته است و در حال حاضر درآمدی هم ندارد و با یارانه زندگی می کند اما این بانک ها همین پول یارانه را هم به عنوان قسط از حساب آن ها کم می کنند.

وی در مورد پیش بینی اعتبارات لازم برای این منطقه، گفت: از محل حوادث غیر مترقبه ماده 10 و 12 می توانند به مردم سیستان کمک کنند، معمولاً هم می دهند اما متاسفانه آنقدر با تاخیر انجام می دهند که به نوش دارو بعد از مرگ سهراب تبدیل می شود. یعنی بعد از این که مهاجرت ها صورت می گیرد و گرفتاری ها برای مردم ایجاد می شود و بحران های اجتماعی و سیاسی و امنیتی اتفاق می افتد، تازه یک عده از خواب قفلت بیدار می شوند و می خواهند کاری بکنند که بسیار دیر شده است.

با افغانستان یا در مورد همه چیز مذاکره کنیم یا هیچ چیز

این نماینده مجلس در مورد حق آبه هیرمند و اختلاف با افغانستان، ابراز داشت: افغانستان کشور بالادستی است و آب را کنترل می کنند، دولت مذاکرتی را با این کشور داشته و کارگروه تخصصی آب هم در وزارت خارجه شکل گرفته که آقای عراقچی مسئول آن است. اما به نظر من در تنظیم رابطه با افغانستان نقطه تماس ما باید وزارت نیرو باشد چون ما تنها وابستگی که به افغانستان داریم آب هست و طرف مذاکره کننده ما باید وزارت نیرو باشد که در مورد هر مساله ای که بخواهند تصمیم بگیرند یک پای معاملات و توافقات آب باشد.

وی اضافه کرد: ما اگر قرار باشد که با افغانستان وارد تعاملات و مذاکرات شویم ولی در مورد آب مذاکره نکنیم همه چیز ابتر است. ما باید در تنظیم رابطه با افغانستان همه چیز را با هم و در کنار هم ببینیم نمی شود که در مورد مهاجرین، مواد مخدر، امنیت و غیره مذاکره کنیم اما وقتی در مورد آب صحبت کنیم آن ها بگویند ما مذاکره نمی کنیم. بنابراین باید یا در مورد همه چیز مذاکره کنیم یا هیچ چیز.

خبرگزاری خانه ملت


لینک کوتاه : https://forgottensistan.ir/?p=3625

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰