سیستان فراموش شده: مطلع شدیم که هیئت آل یاسین با کمک مردم محلی و دستور مدیریت بحران ،اقدام به بازگشایی دایک ایجاد شده در پشت کوه خواجه را کرده است. حال به خوب یا بد این ماجرا و دعواهای همیشگی در مورد این دایک کار نداریم و چند سوال را مطرح میکنیم که امیدواریم مسئولین امر پاسخی برای آنها داشته باشند.
۱- مدیریت دایک با کیست؟ فرماندار،محیط زیست،منابع طبیعی،امور آب یا….
اگر ایجاد کننده دایک محیط زیست است پس مدیریتش نیز با محیط زیست خواهد بود پس قطعا باید نظر کارشناسان این اداره در این خصوص در ستاد بحران اجرایی شود نه این اداره و آن نهاد و فلان مسئول
۲-گودال هامون هیرمند(سنگل) نرسیده به دایک با چند سانت ارتفاع گرفتن تازه در حال آبگیری بود و تا عمق ۴ متر جوابگوی حجم سیلاب بود، چه خطری منطقه را تهدید میکرد که دستور تخریب دایک صادر شد؟
۳-چند میلیارد هزینه بیت المال،برای ایجاد دایک را چرا باید اینگونه حیف و میل کرد و از پیمانکار وقت نپرسید چرا برای خروج اضطراری آب،سدهای کوچکی تعبیه نشده که امروز عجولانه و با بیل مکانیکی تخریب نشود.
۴-چرا برای منافع عده ای خاص، بیت المال و نعمت خداوند را باید هدر دهیم؟
۵-آیا از حجم ورودی آب به سیستان اطلاع ۱۰۰% دارید و میدانید تا کی سیلاب داریم و یا اگر فردا سیلاب تمام شد،همین مقدار آب را نیز از دست داده ایم؟
۶-آن همه جلسه و تدوین سند مدیریت یکپارچه زیست محیطی تالاب هامون نتیجه اش چه بود؟
۷-آیا در وضعیت فعلی که قطره قطره آب حیاتی است و شاید سال بعد با آن همه سد و بند در افغانستان چنین فرصتی پیش نیاید،مدیریت ذخیره اب علمی تر و منطقی تر است یا پخش آب؟
۸-آب به کدام سیل بند حاشیه تالاب فشار وارد کرده بود که این تصمیم را گرفتید.
۹-ایا نیم متر آب توانسته بود سرعت ورود آب به تالاب را کند نماید که دستور بر بازگشایی دایک صادر شد آنهم تالابی که به گفته مدیر کل محیط زیست استان تنها ۲۰% آبگیری شده
چند نکته که در حد سواد عامه مردم نیز هست را یادآور می شویم.
با پخش شدن آب،حجم آب جلوی کوه که منبع درآمد تعداد زیادی از مردم منطقه شده است به مراتب کم خواهد شد.
بعد از پخش شدن آب و شروع فصل گرمای بسیار نزدیک و تبخیر فراوان و همیشگی آب در پشت کوه خواجه، نگویید چرا پرندگان لانه سازی کردند و دوباره هزاران جوجه حواصیل تلف شد و نیزارها خشکید و آتش گرفت.
همه میدانیم که آب با عمق زیاد و وسعت کمتر ماندگاری بیشتری از آب با عمق کم و وسعت زیاد دارد اما متاسفانه با این اقدام به پخش شدن آب کمک میکنید و شاید برای مدت کوتاهی همه عزیزان خوشحال شوند که آب همه منطقه را فراگرفته.
همین اتفاق در هامون پوزک نیز در سال ۹۳ افتاد و با پخش کردن آب در هامون سابوری حجم غیر قابل باور۳تا۴ میلیارد مترمکعبی سیلاب ورودی ۲ماه دوام نیاورد و خشک شد.
با توجه به اینکه در هامون هیرمند کانون گرد و غبار هم طی سنوات گذشته نداشته ایم امیدواریم کلیه دخیلان این امر (پخش آب)در زمان بحران خشکسالی در پایان فصل تابستان پاسخگوی این اقدام خویش باشند.
با باز کردن این خاکریز آب دریاچه به طرف شیله و تا دو ماه دیگر با پخش شدن در بستر گسترده هامون جنوبی کل دریاچه خشک خواهد شد.
در پایان هم میگوییم کار را برای خدا انجام دهید حتما اول خودتان از آن سود خواهید برد، دوم دیگران